Een vloerafwerking op basis van polyurethaan cement – zoals UCRETE, Crete PU of PurCem – biedt een uitzonderlijke resistentie tegen agressieve chemicaliën, een extreem mechanische weerstand en betrouwbare temperatuurwisselbestendigheid. Zo zijn Polyurethaan cement vloeren uitstekend bestand tegen bijvoorbeeld thermische schokken door stoomreiniging.

Wat is een epoxy vloercoating?

Een epoxy vloercoating is een vloercoating op basis van epoxyhars. Dit is een polymeer met een belangrijke toepassing in coatings. Epoxyvloeren zijn populair geworden voor industriële toepassingen door de slijtvastheid, goede chemische en mechanische bestendigheid en vloeistofdichtheid.

Deze vloer is stofvrij, gemakkelijk schoon te houden en kan zowel glad als met antislip worden afgewerkt. Deze vloerafwerking wordt aangebracht door middel van wissen en rollen (typische laagdikte ca. 0,2 tot 0,3 mm bij 2 lagen). Een nadeel is wel dat epoxy onder UV-licht kan verkleuren.

Uitvoeringen epoxy vloercoating

Gacon levert vloeren met epoxy vloercoating in drie verschillende uitvoeringen:

  • Rolcoating; Epoxy vloercoating wordt gebuikt als rolcoating op betonnen en cementgebonden dekvloeren met normale tot gemiddeld zware belasting in bijv. ruimten voor opslag en logistiek, productieruimten, werkplaatsen, garages, laadperrons etc.
  • Seallaag; Ook kan het worden gebruikt als seallaag voor ingestrooide systemen, zoals voor meerlaagse- en ondergrondse parkeergarages, onderhoudshangars en voor natte procesruimten, bijv. in de drank- en voedingsindustrie.
  • Gietvloer; Ten slotte een zelf-nivellerende gietvloer op betonnen en cementgebonden dekvloeren met normale tot gemiddeld zware belasting.

Leverbaar in meerdere kleuren

Een epoxy vloercoating is leverbaar in een aantal standaardkleuren waarbij onder invloed van direct zonlicht enige verkleuring en kleurafwijking kan optreden. Deze verkleuring heeft geen invloed op de functionaliteit en prestatie van de coating.

Schoonmaken van de ondergrond

Bij rolcoating loopt de vloercoating parallel aan het niveau van de ondergrond, er wordt een vlak oppervlak verkregen als de ondergrond vlak is. De oppervlaktetextuur wordt zo sterk bepaald door de textuur van de ondergrond. Om deze reden kan worden gekozen voor diamantschuren van de ondergrond in plaats van machinaal kogelstralen om te voorkomen dat straalbanen zichtbaar blijven.

Een epoxy vloercoating is geschikt als duurzame, naadloze afwerking van cement- en gipsgebonden ondergronden. De hoge aanvangsglans van de oplosmiddelvrije epoxy coating loopt na de ingebruikname van de vloer terug tot eiglans.

Werkwijze epoxy vloercoating

De duur van de uitvoering is afhankelijk van de systeemopbouw, het te behandelen oppervlak en het aantal lagen. De duur van uitvoering kan variëren van 2 tot 5 dagen. Globaal gezien zijn dit de werkzaamheden die we uitvoeren:

  1. Voorbehandeling ondergrond
  2. Aanbrengen primer
  3. Egaliseren indien benodigd
  4. Aanbrengen een of meerdere coating- of gietlagen, eventueel voorzien van antislip

Onderhoud en reinigen epoxy vloercoating

Voor een duurzaam behoud van de vloerafwerking moet de vloer regelmatig worden schoongemaakt met behulp van borstels, schrob-/zuigmachines, rubber wissers, hogedruk reiniging etc. met gebruik van geschikte reinigingsmiddelen. Hiervoor wordt een reinigingsadvies verstrekt. Bovendien dienen alle gemorste verontreinigingen zo spoedig mogelijk te worden verwijderd.

Epoxycoating en dampspanning

Met een watergedragen epoxycoating kan een damp-open vloerafwerking worden gerealiseerd. Dit is met name te adviseren als er dampspanning kan optreden door vochttransport vanuit de ondergrond, bijvoorbeeld bij keldervloeren onder maaiveld. De watergedragen epoxycoating of EWA-coating heeft een zijdeglans uiterlijk.

Meer weten over epoxy vloercoating?

Wilt u meer weten over onze epoxy vloercoating? Via onderstaand formulier kunt u eenvoudig een vraag stellen of een offerte aanvragen. Wij streven ernaar om uw vraag zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Meer weten of een offerte aanvragen?

Uw contactpersoon

Michel Gasseling, MSc Directeur

Stel hier uw vraag