Als u op zoek bent naar een duurzame en professionele afwerking voor uw vloeren, dan is epoxy vloercoating wellicht iets voor u. Deze coating op basis van epoxyhars biedt uitstekende bescherming tegen slijtage, impact en chemische stoffen en heeft een naadloos en gemakkelijk te onderhouden oppervlak. Maar wat is epoxy vloercoating precies? En wat zijn de verschillende uitvoeringen en mogelijkheden voor onderhoud en reiniging?

Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over epoxy vloercoating en hoe Gacon u kan helpen bij het realiseren van uw ideale vloerafwerking.

Wat is een epoxy vloercoating?

Een epoxy vloercoating is een vloercoating op basis van epoxyhars. Dit is een polymeer met een belangrijke toepassing in coatings. Epoxyvloeren zijn populair geworden voor industriële toepassingen door de slijtvastheid, goede chemische en mechanische bestendigheid en vloeistofdichtheid.

Deze vloer is stofvrij, gemakkelijk schoon te houden en kan zowel glad als met antislip worden afgewerkt. Deze vloerafwerking wordt aangebracht door middel van wissen en rollen (typische laagdikte ca. 0,2 tot 0,3 mm bij 2 lagen). Een nadeel is wel dat epoxy onder UV-licht kan verkleuren.

Epoxy vloercoating

Toepassingen van epoxy vloercoating

Epoxy vloercoating is zeer geschikt voor diverse toepassingen in zowel commerciële als industriële omgevingen. Het wordt veel gebruikt in fabrieken, werkplaatsen, garages, magazijnen, showrooms en andere ruimtes waar hoge eisen worden gesteld aan de duurzaamheid, slijtvastheid en chemische bestendigheid van de vloer.

Ook is epoxy vloercoating populair in de voedsel- en drankindustrie vanwege de vloeistofdichtheid en hygiënische eigenschappen. Zo kan het worden gebruikt in keukens, bakkerijen, slachthuizen en andere ruimtes waar voedsel wordt bereid en verwerkt.

Kortom, epoxy vloercoating kan worden gebruikt in bijna elke omgeving waar een duurzame, professionele en gemakkelijk te onderhouden vloer gewenst is. Het is vooral geschikt voor ruimtes waar veel belasting en zwaar gebruik wordt verwacht en waar hoge eisen worden gesteld aan de hygiëne en veiligheid.

Uitvoeringen epoxy vloercoating

Gacon levert vloeren met epoxy vloercoating in drie verschillende uitvoeringen:

  • Rolcoating; Epoxy vloercoating wordt gebuikt als rolcoating op betonnen en cementgebonden dekvloeren met normale tot gemiddeld zware belasting in bijv. ruimten voor opslag en logistiek, productieruimten, werkplaatsen, garages, laadperrons etc.
  • Seallaag; Ook kan het worden gebruikt als seallaag voor ingestrooide systemen, zoals voor meerlaagse- en ondergrondse parkeergarages, onderhoudshangars en voor natte procesruimten, bijv. in de drank- en voedingsindustrie.
  • Gietvloer; Ten slotte een zelf-nivellerende gietvloer op betonnen en cementgebonden dekvloeren met normale tot gemiddeld zware belasting.

Leverbaar in meerdere kleuren

Een epoxy vloercoating is leverbaar in een aantal standaardkleuren waarbij onder invloed van direct zonlicht enige verkleuring en kleurafwijking kan optreden. Deze verkleuring heeft geen invloed op de functionaliteit en prestatie van de coating.

Onderhoud en Reiniging

Bij rolcoating loopt de vloercoating parallel aan het niveau van de ondergrond, er wordt een vlak oppervlak verkregen als de ondergrond vlak is. De oppervlaktetextuur wordt zo sterk bepaald door de textuur van de ondergrond. Om deze reden kan worden gekozen voor diamantschuren van de ondergrond in plaats van machinaal kogelstralen om te voorkomen dat straalbanen zichtbaar blijven.

Een epoxy vloercoating is geschikt als duurzame, naadloze afwerking van cement- en gipsgebonden ondergronden. De hoge aanvangsglans van de oplosmiddelvrije epoxy coating loopt na de ingebruikname van de vloer terug tot eiglans.

Voor een duurzaam behoud van de vloerafwerking moet de vloer regelmatig worden schoongemaakt met behulp van borstels, schrob-/zuigmachines, rubber wissers, hogedruk reiniging etc. met gebruik van geschikte reinigingsmiddelen. Hiervoor wordt een reinigingsadvies verstrekt. Bovendien dienen alle gemorste verontreinigingen zo spoedig mogelijk te worden verwijderd.

Werkwijze epoxy vloercoating

De duur van de uitvoering is afhankelijk van de systeemopbouw, het te behandelen oppervlak en het aantal lagen. De duur van uitvoering kan variëren van 2 tot 5 dagen. Globaal gezien zijn dit de werkzaamheden die we uitvoeren:

  1. Voorbehandeling ondergrond
  2. Aanbrengen primer
  3. Egaliseren indien benodigd
  4. Aanbrengen een of meerdere coating- of gietlagen, eventueel voorzien van antislip

Epoxycoating en dampspanning

Een watergedragen epoxycoating biedt een damp-open vloerafwerking die geschikt is voor omgevingen waar dampspanning kan optreden door vochttransport vanuit de ondergrond, zoals bij keldervloeren onder een maaiveld. De coating laat dampen door, waardoor de vochthuishouding in de ruimte beter gereguleerd wordt en het risico op schimmelvorming, allergieën en ademhalingsproblemen verkleind wordt. Bovendien is een watergedragen epoxycoating milieuvriendelijker dan traditionele epoxycoatings en heeft het een mooie zijdeglans afwerking.

Meer weten over epoxy vloercoating?

Wilt u meer weten over onze epoxy vloercoating? Via onderstaand formulier kunt u eenvoudig een vraag stellen of een offerte aanvragen. Wij streven ernaar om uw vraag zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Meer weten of een offerte aanvragen?

Uw contactpersoon

Michel Gasseling, MSc Directeur

Stel hier uw vraag